Takaisin uutisiin

Julkaistu 09.08.2024 klo 09.57

5+1 kysymystä kesätyöntekijälle: “Uuden oppiminen ja työkaverit ovat olleet ihan ykkösiä”

Terrafamella työskentelee tänä kesänä noin 120 kesätyöntekijää. Kysyimme heistä kolmelta, kuinka kesä on sujunut, mitä he ovat oppineet ja mitä vinkkejä heillä on tuleville kesätyönhakijoille. Julkaisemme haastattelut elokuun aikana.

Sotkamosta kotoisin oleva Ida Schroderus on loppuvuoden aikana valmistumassa ympäristötekniikan insinööriksi Savonian ammattikorkeakoulusta. Ida työskentelee käyttöinsinöörinä vesienhallinnassa bioliuotus ja vesienhallinta -osastolla.

 

Mikä sinut sai hakeutumaan opiskelemallesi alalle?

Kiinnostus ympäristöä kohtaan, lisäksi alalla on monipuoliset työskentelymahdollisuudet. Opintojen aikana voi valita laajasti erilaisia valinnaisia opintoja omien kiinnostusten kohteiden mukaisesti. Olen ottanut paljon kursseja ympäristömonitoroinnista, mikä pitää sisällään mm. ympäristönäytteenottoa ja näytteiden analysoimista. Lisäksi olen valinnaisena opiskellut, mitä ympäristösuojelullisia vaatimuksia mm. lain puolelta yrityksille tulee.

Miten päädyit hakemaan kesätöihin Terrafamelle?

Työnkuva kuulosti kiinnostavalta ja sopivalta opintoihini nähden.

Olin Terrafamella kesällä 2022 kenttäoperaattorina bioliuotuksen ja vesienhallinnan osastolla, jolloin olin paljon kentällä. Työhön kuului mm. prosessi- ja ympäristönäytteiden ottamista, prosessin toiminnan seurantaa ja tarvittaessa säätämistä.

Mitä työtehtäviisi kuuluu tänä kesänä?

Nyt olen käyttöinsinöörinä vesienhallinnan puolella. Vesienhallinta varmistaa, että luontoon purettavat vedet ovat lupien mukaisia sekä seuraa vesien neutralointi- eli puhdistusprosessin toimintaa ja että kaikki on kunnossa.

Käytännössä työ pitää sisällään sekä toimistotöitä että kentällä oloa. Teen esimerkiksi taselaskentaa eli miten vesimäärät ovat alueella muuttuneet, ja miten niiden odotetaan muuttuvan tulevaisuudessa, mikä on tällä hetkellä vesitilanne ja onko tarpeen tehdä muutoksia prosessin ajomäärityksiin. Työhön kuuluu myös ympäristöasioita, näytteenottoa maastossa sekä yhteistyötä vesienhallinnan ja bioliuotuksen työntekijöiden kanssa.

Mukavinta on ollut, kun on päässyt oppimaan niin paljon uutta. Ja kentällä käyminen on aina mukavaa. Nyt käyttöinsinöörinä prosessia näkee eri näkökulmalta kuin mitä aiemmin kenttäoperaattorina.

Mitä olet oppinut Terrafamella?

Olen oppinut työskentelemään teollisuusalueella entistä enemmän, vaikka kokemusta olikin jo taustalla aiemmasta kesätyöstä. Tiedän entistä laajemmin, että mitä asioita tälläisessä ympäristössä pitää ottaa huomioon.

Lisäksi olen oppinut paljon taselaskennasta, mitä en ole aiemmin koulussa tai muissa työpaikoissa tehnyt.

Minkä vinkin haluaisit jakaa tuleville kesätyönhakijoille?

Rohkeasti vaan hakemaan kesätyöpaikkaa. Ei kannata liikaa miettiä, että onkohan minusta tuohon tai pärjäisinköhän minä tuolla.

Mikä on ollut parasta tässä kesässä?

Uuden oppiminen ja työkaverit ovat olleet ihan ykkösiä. Työkaverit ovat tsempanneet, ja heiltä on voinut kysyä apua. Ei ole tarvinnut jännittää, että onkohan minun kysymys jotenkin huono tai outo. Ja tietty hyvät kelithän täällä on olleet.

Aiheesta lisää:

Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.

Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.

Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2023 Terrafamen liikevaihto oli 560,9 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee säännöllisesti noin 1 900 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.

Liitteet ja linkit: