Julkaistu 02.08.2024 klo 10.10
5+1 kysymystä kesätyöntekijälle: “Terrafame on monipuolinen työpaikka”
Terrafamella työskentelee tänä kesänä noin 120 kesätyöntekijää. Kysyimme heistä kolmelta, kuinka kesä on sujunut, mitä he ovat oppineet ja mitä vinkkejä heillä on tuleville kesätyönhakijoille. Julkaisemme haastattelut elokuun aikana.
Iikka Kokkoniemellä alkaa syksyllä toinen vuosi prosessitekniikan opinnoissa Oulun yliopistossa. Hän työskentelee kenttäoperaattorina malminkäsittelyssä, jossa kaivoksesta louhittu malmi murskataan, agglomeroidaan eli kastellaan prosessiliuoksella ja kasataan bioliuotuksen ensimmäisen vaiheen bioliuotuskasoiksi. |
Mikä sinua innosti hakemaan opiskelemaan prosessitekniikkaa?
Yliopisto-opinnot kiinnostivat ja mietin, että mikä olisi juuri minulle mielenkiintoinen ala. Tyttöystäväni opiskelee prosessitekniikkaa ja samoin muutama muu tuttu, joten minulla oli käsitystä minkälaisiin töihin tätä kautta voi päästä. Myös isäpuolen kautta teollisuus on tuttua, sillä hän työskentelee Kittilässä Agnico Eaglella.
Miten päädyit hakemaan kesätöihin Terrafamelle?
Oulussa järjestettiin Pestipäivät-tapahtuma yliopistolla, jossa Terrafame oli mukana. Päätin pistää sitten hakemusta tulemaan. Vanhempani asuvat Kittilässä, joten sekin oli myös yksi vaihtoehto.
Terrafamelta tuli ensimmäisenä vastaus, joten ilomielin lähdin sitten tietenkin hommiin. Kajaani on kuitenkin sen verran lähellä, ettei ollut iso kynnys lähteä tänne päin kesätöihin.
Terrafame on myös monipuolinen työpaikka. Nyt minulla vasta on eka vuosi opiskeluja takana, joten vielä en osaa sanoa, että mihin voisin erikoistua. Minua kiinnostaa bioprosessitekniikka ja myös kaivos- ja rikastustekniikka, ja täältä on varmasti mahdollista löytää töitä erikoistumisen mukaan tulevaisuudessakin.
Mitä työtehtäviisi kuuluu?
Malminkäsittelyssä pidämme huolta, että prosessi pysyy käynnissä aina siitä lähtien, kun malmikivi tulee louhoksesta murskattavaksi ja päätyy kasattavaksi bioliuotukseen.
Käytännössä työpäivän aikana kierrän säännöllisesti kentällä katsomassa, että kaikki toimii niin kuin pitää, laitteita on turvallista käyttää ja työ voidaan tehdä tehokkaasti. Jonkin verran teen myös pieniä kunnossapitotehtäviä esimerkiksi kuljettimen rullien vaihtoja.
Lisäksi työparin kanssa ajamme vuorotellen primäärin siltakuljetinta, joka muotoilee primäärikasan. Ajon aikana seurataan näytöiltä tietoa mm. telavaunujen ja koko siltakuljettimen sijainnista ja kasan pinnan korkeudesta. Käytännössä pitää tarkkailla, että siltakuljetin telavaunuineen pysyy suorassa ja tarvittaessa korjata vaikka yhden telavaunun asentoa.
Siltakuljetin on noin 400 metriä pitkä. Se liikkuu sivuttain noin 5-6 metriä tunnissa muotoillen kasaa murskatusta ja prosessiliuoksella kostutetusta malmista. Aina kun laite on ajettu sillan toiseen päähän, sillä peruutetaan muutama metri ja aloitetaan uuden rivin kasaaminen. |
Mitä olet oppinut Terrafamella?
Tämä on minulle ensimmäinen kesätyö tehdasympäristössä, joten kaikki on ollut mielenkiintoista ja uutta. Työ on opettanut tekijäänsä. Olen oppinut ottamaan vastuuta työtehtävistä ja saanut varmuutta työskennellä itsenäisesti. Tarvittaessa saa apua pidempään täällä työskennelleiltä.
Opintojen kannalta kesätöistä on ollut hyötyä. Ensimmäisen vuoden aikana puhuttiin siitä, että mitä prosessitekniikka on. Nyt on saanut nähdä, että mitä se on oikeassa maailmassa ja teollisuudessa.
Minkä vinkin haluaisit jakaa tuleville kesätyönhakijoille?
Lähde avoimin mielin hakemaan töitä. Etenkin näin ensimmäisen vuoden opiskeljana ei kannata vielä liikaa laittaa suunnitelmiaan lukkoon. Sitä ei koskaan tiedä, että jos innostuukin jostain, mikä ei ehkä käynyt mielessäkään.
Mikä on ollut parasta tässä kesässä?
Sää on ollut yllättävän hyvä! Ja kuuden päivän vapaat mahdollistavat sen, että voin olla kotona Oulussa ja ehtii myös viettämään kesää. Esimerkiksi yksillä vapailla kävin kyykkäliiton kisoissa Nurmeksessa.
Aiheesta lisää:
Työmahdollisuudet Terrafamella löytyvät osoitteesta www.kykyjentalteenotto.fi.
Terrafame keventää liikenteen hiilijalanjälkeä toimittamalla globaalille akkuteollisuudelle vastuullisesti tuotettuja akkukemikaaleja. Terrafamen teollisuusalueella sijaitsee yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinjoista. Laitos pystyy tuottamaan nikkelisulfaattia noin miljoonan sähköautoon vuodessa. Terrafamen tuottaman nikkelisulfaatin hiilijalanjälki on yksi teollisuuden pienimmistä.
Terrafamen integroitu, ainutlaatuinen ja energiatehokas tuotantoprosessi kaivoksesta akkukemikaaleihin sijaitsee yhdellä ja samalla teollisuusalueella. Se tarjoaa asiakkaille läpinäkyvän, jäljitettävän ja aidosti eurooppalaisen akkukemikaalien tuotantoketjun.
Terrafame Oy on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2023 Terrafamen liikevaihto oli 560,9 miljoonaa euroa. Yhtiön teollisuusalueella työskentelee säännöllisesti noin 1 900 henkilöä, joista noin puolet on kumppaniyritysten työntekijöitä.